Skolrestaurangen

Måltiderna hos IQRA förskola och skola har stor betydelse för barns hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst lärande. Måltiderna ger goda möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning.

genomtänkt meny

Vår duktiga kock är välutbildad och planerar noggrant menyn för att matcha behov och smak hos barn i olika åldrar. Rotfrukter, löksorter och grönsaker i olika färger är basvaror i rätterna för att tillgodoses växande barns näringsbehov.

Maten vi serverar har en hög andel ekologiska råvaror och är utan onödiga tillsatser.

Lunch i skolan

På lunchen finns det två alternativ att välja mellan. Det andra alternativet ska vara klimatsmart och är vegetariskt. Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna. Till lunchen serveras mjölk, smör, bröd, råkost/salladsbord. På salladsbordet serveras två till fem sorter.

Inga desserter eller bakverk

Det serveras inga desserter eller bakverk i förskolan eller skolan, men vid vissa tillfällen som högtider kan överraskningar serveras.

Nötter förekommer inte i maten.

iqras kostråd där vi pratar mat

Skolorna har kostråd minst en gång per år. Rådet består av barn/elever, personal, skolsköterska och personal från kostenheten. Rådet är ett forum för diskussion kring kosten på respektive enhet.

Vår matfilosofi

Vår undervisning är baserad på beprövad och vetenskaplig internationell forskning. Forskarna John Hattie och Dylan Williams menar på att de effektivaste läreffekterna uppnås genom formativ bedömning, förtroende för läraren, goda relationer mellan lärare och elev, regelbunden återkoppling och kamratbedömning då eleverna kommunicerar lärandet med varandra.

Hur

Av alla de faktorer som skapar en bra skolmåltid, så är grunden vår måltidsstrategi SLV (Livsmedelsverkets) rekommendationer och NNR (Nordiska näringsrekommendationer). I våra kök ska maten vara god, näringsriktig, hållbar, trivsam och säker. Det skall vara bra mat lagad från grunden i största möjliga mån. Bra råvaror och kompetens är viktiga egenskaper i måltiden. Det jobbar vi med genom att kontinuerligt följa marknaden och bedöma forskning inom måltider och mat.

Varför

Vi vill att barnen ska få en gedigen smakresa under sin tid hos oss. Barnen ska ha utmanats, lärt sig vikten av en bra balanserad kost, och förhoppningsvis skaffat sig en smakpalett som de kan bära med sig resten av livet. Det är inte bara det som ligger på tallriken som lär våra barn goda matvanor. Det är mötet med måltiden som är minst lika viktigt. Pedagogerna, köket och rummet. Att vi alltid serverar flertalet grönsakssorter till barnen efter säsong är en självklarhet. Kanske barnen inte vågar på första gångerna. Men om det alltid finns eller kommer tillbaka så får de i alla fall möjligheten.